De ashi barai

De ashi barai blir på norsk oversatt til «feiing av framkommende fot». Dette kastet (skrives noen ganger de ashi harai) er et av de opprinnelige judokastene som ble klassifisert av Jigoro Kano. Kastet tilhører gruppene dai ikkyo, gokyo og ashi waza.

Uke går fram med sin høyre fot. Tori går bakover og litt til venstre med sin høyre fot. Tori forlenger bevegelsen til ukes høyre fot med sin venstre fot. For best effekt bør feiingen skje så sent som mulig, men likevel før uke har satt foten ned på bakken.

Hvis utøverne holder venstre basisgrep, bør tori skyve ukes høyre arm/albue inn mot ukes hofte samtidig som feiingen skjer. Teknikken kan skje uten at utøverne holder i hverandre, men da blir det vanskelig å kontrollere uke.

Selv om dette kastet i teorien er blant de enkleste å lære seg, så kan det være vanskelig å utføre i kamp. Kun utallige repetisjoner i randori vil gi deg erfaringen som er nødvendig for å treffe med de ashi barai i nøyaktig riktig sekund.

De ashi barai-tips

  • Teknikken er effektiv mot utøvere som beveger seg mye. De ashi barai er kanskje lettest å utføre på en som beveger seg framover, men det eneste som egentlig kreves er at uke beveger foten fram.
  • Forsøk å forme foten som en skje, klem tærne sammen og hold hælen en anelse høyere enn resten av foten.
  • Utfør feiingen med så strak ben som mulig, og forsøk i hente kraft fra hoftepartiet.
  • Kastet er perfekt som finte før andre teknikker som for eksempel tai otoshi

Kilder:


Del med vennene dine

Submit

Takk for at du stakk innom!

Lag gjerne et bokmerke ved å trykke cmd+d eller ctrl+d på tastaturet ditt. Hadde jo vært hyggelig om du stakk innom en annen gang også.

  • Mer enn 450 sider
  • Alt du trenger å vite om selvforsvar og judo
  • Oppdateres og fornyes hele tiden
Lukk dette vinduet

JudoMania på sosial medier

Er du aktiv på sosiale medier? Har du en Facebook-konto? Eller er du på Twitter?

Ta deg gjerne tid til å dele eller like JudoMania Online. Det er skikkelig oppmuntrende for meg (og den eneste lønna jeg får for strevet) :)