FAQ

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×


I løpet av de ti årene jeg har lagd nettsider om kampformer, har jeg fått en del spørsmål om trening, judo og andre mer praktiske spørsmål om dette og hint. De mest vanlige spørsmålene har jeg valgt å samle på denne siden.

Om judo

 1. Hva er judo?
 2. Hva er forskjellen på judo og karate?
 3. Hva betyr judo?
 4. Er det farlig å trene judo?
 5. Er judo effektivt som selvforsvar?
 6. Hvordan kommer jeg i kontakt med Norges Judoforbund?
 7. Hvor kan jeg kjøpe judodrakter?

Om kampformer

 1. Hva er en kampform?
 2. Hvilke typer kampformer finnes?
 3. Hvilke kampformer finnes?
 4. Hvilken kampform skal jeg trene?
 5. Kan barn trene kampformer?
 6. Religion og kampformer?
 7. Hva betyr beltefargene?
 8. Hva er ki/chi/qi?

Om trening

 1. Er det best å trene om morgenen eller om kvelden?
 2. Kan man trene når man har feber?
 3. Hvor lenge må treningen vare før fettforbrenningen starter?
 4. Hvor mye bør jeg drikke når jeg trener?

 1. Hva er judo?

  I Caplex står det følgende:

  Judo (av jap. ju, myk, og do, vei; den myke veien), moderne kampsport utviklet av flere tradisjonelle japanske kampformer. Bygger på teknikk, styrke, utholdenhet, smidighet og hurtighet.

  Judo er en japansk kampform som kan drives som idrett og generell trening. I tillegg kan man benytte teknikkene i selvforsvar. Judo ble utviklet av Jigoro Kano (1860 – 1938). I 1882 ble Kodokan grunnlagt, og det var her han i all hovedsak utviklet kampformen videre. Kano la stor vekt på at judotreningen skulle overføres til andre områder i livet enn de rent fysiske.

  Judotreningen skjer for det meste på egnete matter. Teknikkene man trener på er kast, holdegrep, armbend og kvelinger. I tillegg kan man trene på noen få spark og slag, men dette er ikke en prioritert del av judotreningen. Mange beskriver judo som bryting med en japansk vri.

  Tilbake til toppen

 2. Hva er forskjellen på judo og karate?

  Den største forskjellen er utvalget av teknikker. I judo legger man vekt på kast og kontrollteknikker (holdegrep, armbend og kvelinger), mens man i karate stort sett benytter spark og slag. Man kan benytte spark og slag i judo, men det er kun i en spesiell form for aktivitet som kalles kata.

  Tilbake til toppen


 3. Hva betyr judo?

  Ordet judo er satt sammen av to tegn. Det første tegnet – ju – betyr myk. Det andre tegnet – do – betyr vei. Judo betyr dermed den myke vei.

  Tilbake til toppen


 4. Er det farlig å trene judo?

  Generelt kan man si at judoutøvere er lite utsatt for skader. Kampformen inneholder mange varierte øvelser som gjør at kroppen blir i stand til å takle mange ulike bevegelsesmønstre. Dette reduserer sjansen for skader. I tillegg fokuseres det på god oppvarming og lang uttøyning. I judo er det strenge regler, og de aller fleste farlige teknikker er forbudt å utføre.

  Tilbake til toppen


 5. Er judo effektivt som selvforsvar?

  Judo er først og fremst en sunn treningsform med allsidige øvelser. Flere av teknikkene har røtter i den japanske krigertradisjonen, og de har i utgangspunktet vært effektive selvforsvarsteknikker. Jigoro Kano vektla at teknikkene skulle være enkle og effektive.Det er nesten umulig å trene på effektivt selvforsvar. Det man i beste fall kan gjøre, er å skaffe seg nyttige erfaringer. Dersom en situasjon først skulle oppstå, vil det selvsagt være nyttig å vite hva man er i stand til å gjøre. Stort sett er det den som tør å være råest mulig først som vil vinne. I en gatekamp er det ikke snakk om å utføre perfekte kast eller holdegrep. Derfor er første bud at man må unngå truende situasjoner. Personer som er trygge på seg selv vil raskt trekke seg tilbake, for å unngå bråk.

  Personlig har jeg erfart at judotreningen gir meg en stor selvtillit som er utrolig nyttig i truende situasjoner. Jeg vet at dersom en kamp skulle oppstå, så vil jeg ha mange erfaringer å spille på. En judoutøver trenger ikke å bevise overfor noen at han/hun er tøff. Judoutøveren tester nemlig seg selv flere ganger i uken overfor likesinnede i kontrollerte omgivelser.

  Hvis man først skulle havne i en kampsituasjon, kan judo være en god ballast fordi man gjennom teknikkene legger vekt på å kontrollere motstanderen – framfor å slå eller sparke vedkommende.

  Tilbake til toppen

 6. Hvordan kommer jeg i kontakt med Norges Judoforbund?

  Telefon : 21 02 98 20

  Faks : 21 02 98 21

  Hjemmeside: www.judo.no

  E-post: judo@nif.idrett.no

  Postadresse: Serviceboks1, U.S, 0840 Oslo

  Tilbake til toppen


 7. Hvor kan jeg kjøpe judodrakter?

  Hos Fighter Sport ANS kan du få kvalifisert hjelp.
  Adressen er:

  Fighter Sport ANS

  Postboks 4781, 0506 OSLO

  Butikken ligger i Storgaten 37, 0190 Oslo. (Tlf.: 22114055 og faks: 22480309).

 1. Hva er en kampform?

  En kampform kan defineres som en system med teknikker, fysiske og mentale øvelser utviklet som en effektiv form for selvforsvar og angrep, både med og uten våpen. Opprinnelsen og historikken til kampformene er omdiskutert. Det finnes gamle former både i Hellas, Egypt, Japan, Kina og i mange andre kulturer.

  Tilbake til toppen


 2. Hvilke typer kampformer finnes?

  Kampformene kan inndeles på mange ulike måter. Man kan snakke om myke og harde former, indre og ytre former, lineær og sirkulær.

  Tilbake til toppen


 3. Hvilke kampformer finnes?

  Det finnes mange ulike kampformer. Noen mener det finnes like mange kampformer som det finnes trenere. Her er en liste med de vanligste kampformene (alfabetisk ordnet):

  1. Aikido
  2. Capoeira
  3. Daito Ryu Aiki-Jujustu
  4. Hapkido
  5. Hwa Rang Do
  6. Iaido
  7. Judo
  8. Jujutsu
  9. Kali/Escrima/Arnis
  10. Karate
  11. Kendo
  12. Kenjutsu
  13. Kobudo
  14. Krav Maga
  15. Kyudo
  16. Muay Thai
  17. Ninjutsu
  18. Praying Mantis
  19. Sambo
  20. Savate
  21. Silat
  22. Taekwondo
  23. Tai chi chuan
  24. Wing Chun
  25. Wushu/Gongfu

  Tilbake til toppen


 4. Hvilken kampform skal jeg velge?

  Det er et spørsmål bare du kan svare på. Selv om de aller fleste mener at alle kampformer passer alle mennesker, er det et åpent spørsmål om utbyttet av treningen for det enkelte individ. Svaret på dette spørsmålet er også avhengig av ditt mål med treningen. Mange begynner å trene for å lære seg selvforsvar, men etterhvert endrer målet med treningen seg fordi man oppdager at kampformen har flere spennende sider.Hvis du for eksempel ser etter såkalt «street self defence» er kanskje ikke tai chi eller kendo det beste valget. I stedet bør du kanskje snuse på jujutsu, hapkido, karate, taekwondo og så videre.

  Hvis du er ute etter meditasjon og filosofi er kanskje ikke boksing svaret. Da er kanskje aikido, tai chi, kendo eller iaido bedre.

  Hvis du er på jakt etter sport og konkurranse bør du ikke trene shaolin kung fu. Da er fekting, karate, judo, boksing, kendo, taekwondo svaret.

  Skal du utvikle muskulaturen og komme i svært god fysisk form er ikke aikido stilen du er ute etter. Da bør du velge karate, judo, muay thai, taekwondo eller capoeira.

  Tilbake til toppen


 5. Kan barn trene kampformer?

  Ja. De positive virkningene av slik trening kan være økt impulskontroll, selvdisiplin, respekt og selvforsvar. Stort sett lønner det seg å velge såkalte myke kampformer i begynnelsen og etterhvert kan man trene mer harde kampformer dersom man ønsker det.

  Tilbake til toppen


 6. Religion og kampformer?

  Enkelte kampformer baserer sin virksomhet på ulike religioner og filisofier som for eksempel taoisme, buddhisme og zen. I praksis er dette mer avhengig av den enkelte instruktør enn selve kampformen. Dersom du tror dette kan bli et problem, kan det lønne seg å spørre instruktøren på forhånd.

  Tilbake til toppen


 7. Hva betyr beltefargene?

  De fleste kampformer har et beltesystem der hvitt som regel er for nybegynnere og svart er for utøvere som har trent en stund. I mellom disse to beltene er det ofte mange andre belter i diverse farger. Rekkefølgen og antallet variere i forhold til kampform, forbund, instruktør, klubb, land og så videre. Det er altså ikke sikkert beltefargene sier så mye om den faktiske dyktigheten til utøveren som bærer beltet.

  Tilbake til toppen


 8. Hva er ki/chi/qi?

  Dette finnes det ikke noe absolutt svar på. Men det er mange som har en mening om hva ki er. Noen mener ki ikke eksisterer, men at det er er et forsøk på å forklare avanserte mekanismer i kroppen. Andre mener at ki eksisterer som en indre kraft som kan benyttes til å øke energien i en teknikk. Ki er slik sett det som binder tanken sammen med kroppens fysiske styrke. Atter andre mener at det ikke er så interessant om ki finnes. Disse framholder at ki er en brukbar modell for å forklare noe komplekst som foregår i kroppen. Aikido og tai chi chuan er to kampformer som fokuserer på bruk av ki.

  Tilbake til toppen


 1. Er det best å trene om morgenen eller om kvelden?

  Det betyr ikke så veldig mye når på døgnet du trener. Det viktigeste er at du er våken nok til å kunne yte maksimalt.

  Tilbake til toppen


 2. Kan man trene når man har feber?

  Nei, det er ikke sunt for kroppen å være i fysisk aktivitet når man har feber. Kroppen har behov for ro slik at sykdommen kan bekjempes. Særlig når man har feber er det viktig at man holder seg i ro.

  Tilbake til toppen


 3. Hvor lenge må treningen vare før fettforbrenningen starter?

  En gammel myte sier at treningen må vare minst 20-30 minutter for at man i det hele tatt skal forbrenne fett. Det er ikke riktig. Fettforbrenningen skjer hele tiden. Likevel er det slik at jo mer man trener desto mer fett forbrennes.

  Tilbake til toppen


 4. Hvor mye bør jeg drikke når jeg trener?

  Det er ikke noe poeng å drikke mer enn cirka 2 desiliter hver 10. minutt. Mer væske klarer ikke kroppen å ta opp uansett. Som du sikkert har erfart mister kroppen ofte mer væske i løpet av en hard judotrening. For å motvirke at yteevnen synker dramatisk er det viktig at du drikker en god del før treningen starter. På den måten unngår du å få et stort underskudd av væske i løpet av treningen.

  Tilbake til toppen


0 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Takk for at du stakk innom!

Lag gjerne et bokmerke ved å trykke cmd+d eller ctrl+d på tastaturet ditt. Hadde jo vært hyggelig om du stakk innom en annen gang også.

 • Mer enn 450 sider
 • Alt du trenger å vite om selvforsvar og judo
 • Oppdateres og fornyes hele tiden
Lukk dette vinduet

JudoMania på sosial medier

Er du aktiv på sosiale medier? Har du en Facebook-konto? Eller er du på Twitter?

Ta deg gjerne tid til å dele eller like JudoMania Online. Det er skikkelig oppmuntrende for meg (og den eneste lønna jeg får for strevet) :)